Samsun’da yer alan Mater Dolarosa Katolik Kilisesi’nin bugünü görmesindeki en büyük desteği Sultan Murat vermiş.
Kilisenin, Sultan Murat tarafından verile fermanla kurulduğu öğrenildi. Bu güne kadar açıklanmayan tarihi bir fermanın şimdi kilisenin mahzeninde tutulduğu tespit edildi.
Katolik Kilisesi, Sultan Murat’ın fermanının yanı sıra Çanakkale Savaşı’nda esir düşen yabancı askerlere ailelerin gönderdiği birçok tarihin de bulunduğunu bildirildi. Kilise’nin kuruluşuna ilişkin şu ifadeleri içeriyor:
“Bu ferman, Fransız uyruklu rahipler kilisesini yeniden inşa etmemi istendi. Kilisenin eski ve ahşap olduğu biliniyor, bu nedenle müştemilatlar dahil 1293 ceman arşındır ve yerleşim bölgesinde Müslüman ve Hıristiyanlar olmasına rağmen, kilisenin yapım aşamasında her iki halkında çalışacak olduğu açıktır. Mahalli camide olmak, ülkemde yaşayan herhangi bir dine mensup herkesin her bakımdan güven içinde yaşayabilmesi için onlara eski kilisenin yerine Khadi Mütevellileri, Müftü Mütevellileri ve Müftülerin sahip olduğu arazide yeni bir kilise inşa etmelerini emrettim. Diğer rahipler ve yerel halk kilisenin inşası için çalışmakla yükümlüdür.”
Bu ferman sayesinde Mater Dolarosa Katolik Kilisesi’nin kuruluşunda bir padişahın da desteği oldu.
Samsun’da yaşayan Katolikler ve kilise hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler için Mater Dolorosa Katolik Kilisesi hakkında bazı detayları derledik. Samsun Türkiye’nin cazibe merkezleriden birisidir. Samsun’un pek çok turistik yeri vardır. Samsun’un “Mater Dolorosa Katolik Kilisesi” bir Katolik ibadethanesidir ve Roma Katolik Kilisesi’ne bağlıdır. Bu ibadethane, 1. Sınıf Koruma Alanı olarak tescil edilmiş ve uzun yıllardır da korunuyor.
Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, Samsun’un birçok ibadethanesinden biridir. Katoliklere hizmet veren bu kilise, 1845 yılında V. Murat tarafından İtalya’dan sekiz rahip ve Gürcistan’dan göç eden Katolik vatandaşlar için yaptırılmıştır. O zaman Samsun nüfusunun %30’ı Hristiyan’dır. Rahipler önce bölgede çocuklar için bir okul yaptırmış ve rahibelerden yardım istemişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı V. Murad, Hıristiyanların ve Müslümanların bir arada yaşamasını destekledi. Bu nedenle Hristiyanların da yaşadığı bir bölgeye bir kilise yaptırttı. Kilise 1885 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, muhteşem mimarisiyle turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Samsun gezinizde Mater Dolorosa Katolik Kilisesi’ni mutlaka ziyaret etmenizde fayda vardır.
Katolik Kilisesi V. Murat’ın döneminde kurulmuştur. Padişah V. Murat’ın izniyle 1876 yılında inşa edilmeye başlamıştır.Padişah V. Murat, özellikle Hristiyan inancına büyük saygı göstermiş, Müslüman ve Hristiyan halkların bir arada yaşamalarını istediğini önemle vurgulamıştır. Bu düşüncesinden ötürü de padişah 1876’da Samsun’a bir kilise inşa edilmesi için özel olarak bir izin vermiştir. Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, muazzam mimarisiyle Samsun’da görülmeye değer tarihi eserler arasında yer alıyor.
Klisenin kökeni 1845 yılında Gürcistan’da yaşayan aslen İtalyan asıllı 8 kapusen rahibin yaşadıkları ülkeyi terk etmek zorunda kalmasına dayanıyor. Bu 8 rahip zorlu yolculuk sırasında Karadeniz üzerinden geçerken bu bölgede yalnız yaşayan, kilisesi olmayan Latin Katolik vatandaşları görüyor. Bunu gören rahipler Samsun’a yerleşmeyi planlıyor ve bölgede dinlerini yaşamaya başlıyor.
Padişa V. Murat tarafından verilen emir ile 8 metreye 12 metre olacak şekilde bu kilise tasarlanmıştır. Bu ölçülere sahip küçük bir kilisenin yapımına başlanmıştır.Kilisenin yapımının 1885’te tamamlanmasından sonra rahiplerin yaşayabilmeleri için kilisenin yanına bir manastır ve Hristiyan ailelere kiralanmak üzere ek bir bölüm yapılmıştır.Kilisenin duvarları fresklerle süslenmiştir.