Samsun Büyükşehir Belediyesi, kamu kurum ve kuruluşlarının kentte bıraktıkları mamaları değerlendiren ve sokak hayvanları için konserve üreten bir tesis kurdu.
Samsun Büyükşehir Veteriner Bürosu tarafından yapılan bir araştırma, kentin kamu kurum ve kuruluşlarının her ay iki ton gıda atığı döktüğünü ortaya çıkardı. Veteriner hastane ekibi tarafından toplanan kalıntının bir kısmı barınak köpek ve kedilerine verilirken, önemli bir kısmı da çöp sahasına gönderiliyordu. Bu durumun karşısında Samsun Belediyesi israfı önlemek ve masum canların gıda desteğini sunmak için çalıştı.
Veteriner Dairesi Başkanı, Türkiye’de ilk kez yerel bir hükümetin artık yiyecekleri sokak hayvanları için mamasına dönüştüren bir fabrika kurduğunu söyledi.
Kamu kurum ve kuruluşlarından artık yemek toplayarak hayvan barınaklarına götürdüklerini anlatan Veteriner Dairesi Başkanı, şunları söyledi: “Kamu kurum ve kuruluşlarda personellerin yiyemediklerini toplayarak hayvanlarımız için konserve gıda üretimi yapıyoruz.” Birçok hayvanın yiyecek bulamadığını bu yüzden fazla yiyecekleri geri dönüştürmek istediklerini anlatan Veteriner Dairesi Başkanı, bunun da önemli bir konu olduğuna işaret etti.
Veteriner Dairesi Başkanı: “Bu mamaları türlerine göre ayırıyoruz. Gıdaların besin değerini ayırt edip ortaya koyuyoruz. İhtiyacımız olan türlere göre üretmeye çalışıyoruz. Sokak hayvanlarının gıda ihtiyacını karşılamak için mama üretim sürecimizi oldukça kısaltmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz konserveleri de komşu bölgelere gönderiyoruz. Böylece sokak hayvanları aç kalmasın diye durmadan çalışıyoruz.” dedi.
Bu işe Çarşamba Belediyesi ve Çarşamba Devlet Hastanesinden de destek geldi. İşbirliğiyle sokak hayvanları aç bırakılmıyor. Hastane artıkları, topluluk ekipleri tarafından toplanarak sokak hayvanlarına konserve mamaya çevriliyor.
Çarşamba Belediyesi ve Çarşamba İl Hastanesi işbirliğiyle yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında Çarşamba İl Hastanesi’nden gelen yemek artıkları çöpe atılmıyor. Toplanan yiyecekler Çarşanba Belediyesi tarafından ilçenin çeşitli noktalarında kurulan yemliklerde sokak hayvanlarına ulaştırılıyor.
Çarşanba Belediye Başkanı, sokak hayvanlarının her zaman yanında olduklarını söyledi. “Değerli dostlarımızın yem ve su ihtiyaçlarını ilçenin çeşitli yerlerine kurulan kuş yemlikleri ile düzenli olarak karşılıyor, yerel veteriner hekimlerle tedavi ve bakım çalışmalarına devam ediyoruz. Çarşamba Devlet Hastanesi ile sıfır atık projemiz kapsamında, hastanede toplanan yemek artıklarını konserve mama fabrikasına ulaştırıyoruz. Artık özel olarak yiyecek toplayıp depolayarak sokak hayvanlarını besliyoruz.” dedi.
“Mama artıkları hayvanlar için çok yüksek bir besin değerine sahiptir. Proje kapsamında laboratuvar analizleri, tarla ve yemleme denemeleri devam ediyor. Kurduğumuz fabrika günde 10 ton gıda atığını işleme kapasitesine sahiptir. Günde 2 ton gıda üretilmesi planlanmaktadır. Bu tesiste üretilen yemler öncelikli olarak toplum yabani bakım ve rehabilitasyon merkezleri, 31 ilçe meclisi, sivil toplum kuruluşları, üniversite hayvan hakları platformları, yerel hayvan koruma görevlileri ve yabani hayvan besicileri tarafından kullanılıyor.Projemiz gerçekleşirse dışa bağımlılık ve maliyetler büyük oranda düşecektir. Bu proje sadece gıda israfını değerlendirip kontaminasyonu önlemekle kalmayacak, aynı zamanda sokak hayvanları için kaliteli gıdaları da koruyacaktır.” cümlelerini konuşmasına ekledi.
“Geri Dönüşüm Önemli Bir Sıfır Atık Projesidir. Yemeğimiz Boşa Gitmez ve Sevgili Dostlarımız Doyar. ”
Çarşamba Devlet Hastanesi’nde görevli olan doktor bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Samsun Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğü, kamu kurum ve kuruluşların ayda iki ton artık yemeği çöpe attığını öğrenince bu israfın önüne geçmek için konserve mama üretim tesisi kurdu. Sıfır Atık projesi ile hastane mamalarımız artık çöpe atılmıyor, sokaktaki hayvanlara yediriliyor. Desteklerinden dolayı Belediye Başkanına teşekkür ederiz.”