Samsun’da Ucuz Ekmek Satan Dükkana Dava Açıldı

Samsun Fırın Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, altı şirketin ucuz ekmek sattığı ve altı şirketin suç duyurusunda bulunduğu davanın devam ettiğini söyledi. Yiğit, söz konusu işlemin haksız rekabete yol açtığını açıkladı.

Türkiye’de her gün milyonlarca somun ekmek tüketiliyor, ancak yaklaşık 6 milyon somun israf ediliyor. Samsun’da her gün üretilen ekmeğin %8’i israf ediliyor. 1,25 TL’ye 200 gram ekmek satan Samsun fırınlarının çokluğu üzerine Yılmaz, ucuz ekmek satan 6 firmaya dava açtığını, 6 firmaya da dava açacağını söyledi.

Ucuza Ekmek Satmak Yasadışı Rekabete Yol Açıyor

Yılmaz Yiğit ucuz ekmek satan firmaların haksız yere rekabet yarattığını vurgulayarak şunları söyledi: “Herkes için net bir ücret belirledik şu anda 200 gram ekmeğin taban fiyatı 1.25 TL’dir. Bir fırıncı 1 liraya ekmek satarsa haksız yere kazanç sağlamış olur. Ucuza ekmek satan İşletmeleri belirleyip şehrinizdeki Fırıncılar Odasına bildirirseniz kısa sürede bu haksız kazanca müdahale edebilirsiniz. Fırıncılar Odası da daha sonra bu işletmelere dava açarak sizlerin hakkını korur.” dedi.

Başkan, ucuza ekmek satmak halk için iyi olsa da işletmeler bu durumdan kötü etkileniyor. Maliyetlerinde zaten arttığı bu dönemde işletmeler zor durumda kalıyor. Haksız kazancı önlemek tüm kurumların boynunun borcudur. Haksız kazancın önünde durarak her zaman işletmelerin ve fırınların yanında olduğumuzu gösteriyoruz cümlelerini de kurdu.

Mültecilerin Açtığı Fırınlarda Halk Sağlığını Kötü Etkiliyor

Yılmaz Yiğit ucuz ekmek satmanın yasadışı rekabete yol açtığından bahsederken açtığı fırınlarında halk sağlığını kötü etkilediğinin altını çizdi ve bu konuda şu sözleri söyledi: “Odaya kaydolmak için gerekli belgeleri sağlayan mülteci fırıncılar da var. İzinsiz üretim yapan çok sayıda mülteci fırını da var. Lisanslı mülteci fırınlarının gerekli sıhhi koşulları yerine getirdiğine inanmıyorum. İmtiyazsız açılan bu mülteci fırınları Maliye ve Ticaret Odası’na kayıtlı değil, sigortalı değil ve sigortalı personel de çalıştırmıyor. Yerel fırınlardan birçok standart talep edilmektedir, ancak az bakım gerektiren üretim, kaçınılmaz olarak yerel fırınlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Yerli fırıncıların gerektirdiği standart ve yükümlülüklerin yabancı fırıncılardan da istenmesi gerektiğine inanıyoruz. “

Ekmeğin Yüzde 8’i İsraf Ediliyor

Yiğit Samsun’da üretilen ekmeğin %8 in israf edildiğini vurgularken şu sözleri söyledi: “Türkiye Fırıncılar Derneği’nden atık ve ekmek üretimi ile ilgili bilgimiz var. Türkiye’de ülke genelinde her gün 6 milyon somun ekmek çöpe atılıyor. 430’a tırmanın. Rekabet, bir anlaşma fazlasıyla yeterli olduğunda ortaya çıkar. Yasaya göre, kalan ekmeğin %10’u fırına iade edilebilir. İnsanların izinsiz ekmek sattığı yerler de var. Evde çok ekmek israf ettiğimizi düşünmüyorum ama büyük marketlerde arta kalan ekmekler ertesi sabah işe yaramaz. Samsun Fırın %40 kapasitede. Ayrıca, boş alan %60’tır. Samsun’un nüfusu bugünkünden on kat daha fazla ama talebi kolayca karşılayacak kadar fırın var. Atakum ve Canik’in nüfusuna bağlı olarak daha az fırın yer alıyor. İlkadım’da Canik ilçesine kıyasla daha fazla fırın var. İlkadım’da 102 fırın yer alırken 330 bin nüfus yaşıyor. Atakum’un 202.000 nüfusu ve 38 fırını var. Canik’te ayrıca 32 fırın bulunuyor. 300 gr ekmek son zamanlarda 200 gr’a düşürüldü ve fiyatı düşürüldü. Bu, Samsun’u biraz daha az savurgan yapar. Samsun her gün 1.600 torba un tüketiyor. Bu, 500.000 ila 600.000 somun ekmeğe eşittir. Bunun %8’i boşa gidiyor. Bu Türkiye ortalamasının altındadır.” dedi