Samsun’da Yatacak Mezar Bulmak Zor

Samsun’da defin maliyetlerinde yüksek bir artış yaşandı. Kıranköy ve Asri mezarlıklarında defin yeri alımı ve defin masrafları artırıldı. Samsun’da Kıranköy Asri mezarlığında tek kişilik mezarlık fiyatı 13.000 TL’den 20.000 TL’ye çıkarıldı. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi Encümen toplantısında Mezarlık Şubesi’nin zam talebi görüşüldü. Komisyon üyeleri, Kıranköy ve Asri Mezarlığı’nda bir kişinin defin ücretinin 13 bin liradan 20 bin liraya yükseltilmesini onaylayarak meclise geri gönderdi. Bu nedenle komisyon, Asri Mezarlık ve Kıranköy mezarlıklarında aynı kişinin iki kişiye kadar mezar satın alması şartıyla ihtiyarların mezarı için 20.000 lira ödedi. 

Öte yandan cenazede bir kişi için defin hakkı 170 TL’den yetişkinler için 250 TL’ye, çocuklar için 80 TL’den 120 TL’ye çıkarıldı. Komisyonun meclis onayına sunduğu tarife tablosuna göre fiyatlar ölme dedirtti. Derecik mezarlığında defin yeri alış fiyatı 7 bin liradan 10 bin liraya çıkartıldı. Cenaze için gerekli olan kefenin ise ücretsiz olarak verileceği ise belirtildi.

Asri Mezarlığı, Kıranköy Mezarlığı ve Derecik Mezarlığı’nda Defin ve Defin yeri Satın Alma Ücretine Zam Yapıldı

Samsun’da Asri Mezarlığı, Kıranköy Mezarlığı ve Derecik Mezarlığı’ndaki defin yeri ve defin yeri satın alma fiyatlarına büyük artış yapıldı. Samsun’daki mezar fiyatlarındaki artışından ötürü vatandaşın kafası karıştı.

Bu kafa karışıklığını gidermek için Samsun’da mezar satın almak ve mezar ücretini artırmak hakkında detaylı bir haber hazırladık. Buna göre Asri Mezarlığı ve Kıranköy Mezarlığı’nda mezar yeri satın almak 13.000 TL ve 20.000 TL’ye mal olacak. Derecik Mezarlığı’nda bir yer satın almak 7.000 TL’ye, 10.000 TL oldu. Derecik Mezarlığı’na defnedilen cenazelerde tek kişi defnedilme bedeli 170 TL’ten 250 TL’ye çıkarken KDV’nin de hariç olduğu belirtildi.

Samsun Büyükşehir Bölgesi Komisyonu tarafından uygulanacak cenaze evleri ve huzurevleri için tarifeleri açıkladı. Büyükşehir Belediye Komisyonu Aralık ayı toplantısına Meclis Başkan Yardımcısı Nihat Soğuk başkanlık etti. Toplantıda 45 gündem maddesi görüşüldü ve maddeler ilgili komiteler tarafından görüşülmek, karara bağlanmak ve uygulanmak üzere Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi huzuruna havale edildi.

20.000 TL’ye Yaşlılar İçin Mezarlık Yapıldı

Asri Mezarlığı ve Kıranköy Mezarlığı’nda bulunan yaşlı mezarlıklarının birim fiyatına 13.000 TL artı katma değer vergisi eklenecektir. 7 yaşından küçük çocukların cenazeleri ücretsizdir. Derecik Mezarlığı’nda tek kişilik ilk bölüm ücreti KDV hariç 250 TL ücret ödenecek şekilde planlandı.

İkinci gömü yeri için 425 TL artı KDV 600 TL’ye kadar bir fiyat önerildi. Mezar komisyon tarafından 7 yaşına kadar olan çocuklar için cenaze masrafları ücretsiz olacak şekilde düzeltildi. Ayrıca Derecik Mezarlığı’nın ikinci bölümünün KDV hariç 7.000 TL ve KDV dahil 10.000 TL olan fiyatı da Belediye komisyonu tarafından onaylanmıştır. Bu arada Samsun Büyükşehir Mezarlığı Müdürlüğü’nün kefen, çarşaf, cenaze plaketi ve diğer cenaze masrafları, şehirlerarası cenaze taşımacılığı, mezar açma ve kapama hizmetlerinin ücretsiz verilmesi önerisi komite tarafından da kabul edildi.

Buna göre Asri ve Kıranköy Mezarlığında mezar yeri satın alma 13 bin liradan 20 bin TL olacak şekilde düzenlendi. Derecik Mezarlığında mezar yeri satın alma 7 bin liraydı, 10 bin TL oldu. Derecik Mezarlığında cenaze esnasında 1 kişilik mezar yeri 170 liraydı, 250 TL oldu, ik kişilik mezar yeri ise 425 liraydı KDV hariç 600 TL oldu. Vadandaşlar ise kararlar için: “Bu kararlara göre bu gidişle Samsun’da mezar yeri bulmak imkansız hale gelecek gibi görünüyor.” yorumlarında bulundu.